Kun je mindfulness ook individueel leren?
Lees hieronder het verhaal van Maya Schroevers en Joke Fleer, psychologen en onderzoekers, over de ontwikkeling van de individuele mindfulnesstraining. De hieronder genoemde onderzoeken richten zich op depressieve klachten, maar de uitkomsten zijn ook relevant voor stress-gerelateerde aandoeningen, zoals oververmoeidheid, overspannenheid en burn-out.
De eerste plannen voor een individuele mindfulnesstraining ontstonden in 2008. Maya Schroevers en Joke Fleer, beiden psychologen en werkzaam als onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, werden gevraagd om een individuele behandeling te ontwikkelen voor mensen met diabetes die worstelen met depressieve klachten. Joke en Maya, die ook mindfulness groepstrainer is, zagen samen veel potentie in de mindfulness-benadering. Mensen met diabetes voelen zich vaak geleefd door hun ziekte en de eisen die dit met zich meebrengt. Mindfulness leek een waardevolle manier om hier anders mee om te leren gaan.
Ook omdat veel psychologen en coaches individueel werken, ontstond het idee om de bestaande mindfulness groepstraining aan te passen voor individuele begeleiding. Om te testen of zo’n individuele training haalbaar was, startte een kleinschalige studie met 23 deelnemers met diabetes. Het resultaat? De individuele training bleek niet alleen uitvoerbaar, maar ook effectief: deelnemers ervoeren minder stress en depressieve klachten, en hun aandacht verbeterde.
Op basis van deze positieve uitkomsten werd in 2010 een grotere studie opgezet met 94 deelnemers. Hierin werd de individuele mindfulnesstraining vergeleken met de meest gebruikte en bewezen effectieve behandelmethode: cognitieve gedragstherapie (CGT). Wat bleek? De individuele mindfulnesstraining was net zo effectief in het verminderen van depressieve klachten als CGT.
Hoe verhoudt de individuele training zich tot de traditionele mindfulness groepstraining? Sommigen gaan ervan uit dat de groepsdynamiek essentieel is voor het succes. Een studie onder 60 mensen met een chronische lichamelijke aandoening onderzocht dit. De helft volgde de training individueel, terwijl de andere helft de training in groepsverband deed (groepen van 10 personen). De resultaten lieten duidelijk zien: beide vormen zijn even effectief in het verminderen van depressieve klachten en het bevorderen van mindfulness en zelfcompassie.
Interessant genoeg ervoeren deelnemers de verschillende vormen van training op unieke manieren:
De groepsdeelnemers waardeerden de saamhorigheid, het contact met lotgenoten, de herkenning en steun van anderen en de gezelligheid. Als nadeel noemden zij dat het horen van de verhalen van anderen soms zwaar kon zijn.
De individuele deelnemers gaven aan de persoonlijke aandacht en maatwerk prettig te vinden. Ze voelden zich vrijer om vragen te stellen, waren minder afgeleid en ervoeren dat ze zichzelf konden zijn. Ook vonden ze de kortere sessies lichamelijk minder belastend en makkelijker in te passen. Wel misten ze soms het horen van ervaringen van anderen.
Conclusie
Een individuele mindfulnesstraining is een effectieve manier om minder stress te ervaren, veerkrachtiger te worden en meer mindvol en compassievol naar jezelf te zijn. Of je nu kiest voor een groeps- of individuele training, beide vormen bieden waardevolle inzichten en vaardigheden.
Ben je benieuwd wat mindfulness voor jou kan betekenen?
Probeer het zelf en ontdek wat het je brengt!